Quaranta-novè curs de la Coral Infantil




Ja a les portes de la celebració dels 50 anys de l’entitat, que farem al llarg de tot l’any 2020, la Coral Infantil iniciarà a finals del proper mes de setembre un nou curs, ple de multitud de projectes i de renovats “desitjos, il·lusions, pensaments i moltes emocions...”, com expressa la cantata “La Màquina del Temps” d’Arnau Tordera, que aquest passat curs hem tingut la sort d’interpretar. 

La Coral Infantil Nova Cervera és una entitat cultural sense ànim de lucre, l’objectiu principal de la qual és aconseguir que els infants i joves aprenguin a descobrir i gaudir del meravellós plaer de cantar junts, mitjançant el treball d’assaig, els concerts, les excursions i sortides de cap de setmana, els intercanvis i trobades, les festes tradicionals..., i en definitiva, a través de tots aquells aspectes que permeten aprofundir en el cant coral des d'una vessant vivencial. 

Edmon Elgstrom, músic i professor titular de didàctica de l’expressió musical a la Universitat de Barcelona, en parlava així en un article de Trinitat Gilabert titulat “Formar part d’una coral: un cant als valors”, que podíem trobar el 21 de març de 2015 al suplement “Criatures” del diari “Ara”: 

Els joves han desenvolupat una capacitat crítica molt alta, perquè estan acostumats a asseure’s a la cadira i escoltar i després opinar del que han escoltat o vist. Però a l’hora de fer una activitat creativa no se’n surten. (...) 

El professor, autor també del llibre “Guía práctica para la dirección de grupos vocales e instrumentales” (Graó) i impulsor de la Trobada de Corals d’Instituts, opina que el fet que els joves cantin en una coral té milers de beneficis, començant des del primer que ha esmentat: potenciar la part creativa personal, i alhora respectar els que han pujat a un escenari. 

Altres beneficis que enumera són que “aprendran a treballar en equip, cosa necessària en una edat en què són individualistes i tendeixen a tancar-se en ells mateixos”; reforçaran els valors de la responsabilitat i el compromís, perquè una coral comporta acceptar horaris, ser puntual i tenir respecte pels companys; potenciaran la intel·ligència musical, una de les intel·ligències múltiples actualment reconegudes; els farà conèixer les capacitats pròpies, cosa que no farien mentre escolten passivament una cançó. A més, descobriran la seva pròpia veu, i aprendran a modular-la i treballar-la en tota la seva extensió, cosa que no es dóna amb la veu parlada; apreciaran la bellesa de la música, com a art, que va més enllà dels grups de música de moda o mediàtics; i, finalment, desenvoluparan l’oïda, el gust musical i el criteri musical. (...) 

Al cant coral també el defineixen altres característiques. Com a activitat de grup, els joves aprenen a socialitzar-se amb totes les normes que els grups comporten: torn de paraula o respecte pels altres, per esmentar-ne dues de les més importants. També hi ha l’impuls al desenvolupament del pensament abstracte i lògic, perquè el llenguatge musical és abstracte, a més de l’autodisciplina que ells mateixos s’han d’imposar, perquè hauran de compaginar tasques habituals de l’edat (estudis a l’institut, a la universitat) amb els horaris d’assaig. 

El cant coral, doncs, és un mitjà que contribueix en gran manera a la formació dels infants i adolescents per les moltes possibilitats que té d'introduir-los en: el gust per a la bellesa, especialment la de la música; el goig de cultivar un mitjà d'expressió com és la veu; l'amor a la llengua del seu país; la joia de l'amistat i en la disciplina lliurement acceptada; el treball en equip; i el gust per col·laborar amb altres infants. 

A la Coral Infantil treballem per fer-ho possible. T’apuntes a acompanyar-nos? 

Per a més informació: https://sites.google.com/view/coralinfantilnovacervera

Comentaris

Entrades populars